Nevşehir 1 Şubesi

Nöbete Ücret Sorununu da Eğitim-Bir-Sen Çözecektir

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Nöbete ücret sorununu da biz çözeceğiz” dedi.

 

Eskişehir 1 No’lu Şube tarafından düzenlenen ‘Eğitim Yöneticileri İstişare’ toplantısında üyelerle bir araya gelen Ali Yalçın, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda konuşan Yalçın, Türkiye genelinde üye sayılarının 330 binin üzerinde olduğunu, hedeflerinin 15 Mayıs 2015’e kadar 400 bin üyeye ulaşmak olduğunu söyledi.



 

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve hükümetten adım atmasını bekledikleri birçok taleplerinin olduğunu ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bunun en büyük sıkıntısını şu anda okullarda sizler yaşıyorsunuz. 2013 yılı toplu sözleşme masasına taşıdığımız, daha sonra Kamu Personeli Danışma Kurulu’na (KPDK) aktarılan nöbet görevine ücret verilmesi talebimiz var. Şimdiye kadar çözülen bütün sorunların altında imzası olan Eğitim-Bir-Sen olarak elde ettiğimiz kazanımları sahiplenme alışkanlığı edinen bazı sendikalar, aldığımız mesafenin, geldiğimiz noktanın kendilerine temin edilmesi anlamında bugünlerde yeni bir eylemlilik süreciyle olayı farklı bir noktaya taşımış, rol çalmaya soyunmuş durumdalar. Onlar da biliyorlar ki, bunu başarıya ulaştıracak olan sendika Eğitim-Bir-Sen’dir. Çünkü bu konularda söz de bizde, yetki de bizdedir. 9 yıl boyunca, 5 yıl Kamu-Sen, 4 yıl KESK, masaya oturup çalışanlara ilaç niyetine hiçbir kazanım almakları halde, iki toplu sözleşmesinin birinde ‘ek ödeme yoksa imza da yok, iş de yok’ deyip mutabakatsızlıkla sonuçlandırdığımız duruş sonrası ikinci toplu sözleşmede 18 kazanımın altına imza atan teşkilatız. Nöbete ücret konusunu da çözecek olan bizim sendikadır. Milli Eğitim Bakanımızı ziyarete gittiğimizde, bu konuya özel paragraf açarak, talebimizi ilettik. Nöbete ücret konusundaki ısrarımızı ve mücadelemizdeki kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Bu konuya ilişkin Türkiye genelinde imza kampanyamız sürüyor. 15 Mart itibarıyla gelecek imzaların Kamu Personeli Danışma Kurulu’na taşınacağını, bu konuda Milli Eğitim Bakanımızın ek ödeme ve akademisyenlerin yükseköğretim tazminatı konusundaki desteklerinin bu süreçte bizimle olması gerektiğini ifade ettik, desteğini talep ettik. Nöbet konusundaki kararlılığımız devam ediyor. Nöbete ücret konusunu biz eninde sonunda çözeceğiz. Toplu sözleşmede bu işin muhatabı biziz. Daha önce olması için süreci hızlandırmaya çalışıyoruz.”



 

Sınav Görevlilerinin Ücretlerinde Adaletsizlik Var

 

Okullarda yapılan sınavlarda görevli olan öğretmenlere verilen ücret dağılımdaki adaletsizliğe dikkat çeken Ali Yalçın, “Güvenlik görevlilerine 120 TL, görevi yapana 45 TL gibi bir adaletsizlik söz konusu. Sınav ücretlerinin sınav görevlileri için 5 saatlik ders üzerinden değerlendirilip, ÖSYM’nin yaptığı bütün sınavlarda olduğu gibi, 120 TL ile ücretlendirilmesi, aynı işe farklı muamele konusunun bir an önce çözülmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Toplu sözleşme masasında görüştüğümüz bir konuydu. Oradan KPDK’ya aktarıldı. Devlet Personel Başkanlığı’nda konunun muhatabı olan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile de görüştük. Bu konuda mutlaka adım atmak zorundasınız dedik. Çünkü bu adaletsizlik bitmek zorunda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ek ders esaslarındaki ilgili kısmı kaldırması yeterlidir. Çünkü bu konudaki genel hüküm kanun hükmünde düzenlenen metinde gizlidir. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel mevzuatı bu konuda Milli Eğitim çalışanlarını mağdur etmektedir. Bunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor, bunu da yine biz çözeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Rotasyon Konusundaki Kaygılarımızı Bakana İlettik

 

Rotasyon konusunda çalışanlar arasında bir tedirginlik olduğunu dile getiren Yalçın, “Milli Eğitim Bakanımız ile bu konuyu da konuştuk. Rotasyonla ilgili 8 yıl baz alınsın anlamında bazı seslerin internet siteleri aracılığıyla dillendirildiğini, basında bunun gibi ibarelerin yer aldığına ilişkin bazı söylentilerin olduğunu, bunu asla tasvip etmeyeceğimizi söyledik. Bakanımız ise bu konuya tekrar eğilelim dedi” ifadelerini kullandı.





Ek Ders Ücreti Konusunda Düzenleme Yapılması Kaçınılmazdır

 

“Ek ders esaslarında adaletsizlik var. Aynı görevi yapan iki okul müdürü, iki müdür yardımcısı arasında farklı ücret uygulaması var” diyen Yalçın, “Bu adaletsizliğin ortadan kalkması, aynı görevi yapan sınıf öğretmeni ile branş öğretmeni arasında maaş karşılığı ücrette farklı ders saatlerinin esas alınması anlamında bir adaletsizlik var. Bunların ortadan kaldırılması noktasında kararlılığımızı sürdürüyoruz. Ek ders ücretleri konusunda düzenleme yapılması artık kaçınılmazdır. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, bu konuyu zamana yaymak yerine zamanında adım atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Yalçın, “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesini desteklediklerini, yetim konusuna gereken hassasiyetin artarak devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.